Misschien mist er wat magnesium?
Zeggen dat veel kinderen een magnesiumtekort hebben, klinkt misschien verontrustend, maar het is vooral een wake-up call. Uit verschillende studies (Magnesium deficiency in children: Causes, consequences and treatment (2016); Magnesium status in children: Relation to dietary intake and health outcomes (2020); Magnesium supplementation and sleep quality in children with insomnia (2011); Magnesium intake and sleep disturbances in children (2018)) blijkt dat een aanzienlijk deel van de kinderen niet genoeg magnesium binnenkrijgt en dit heeft oa. invloed op hun nachtrust en slaap.
Onze voeding bevat simpelweg minder magnesium dan vroeger, mede door intensieve landbouw. Zelfs als je gezond eet, is het niet altijd vanzelfsprekend dat je genoeg binnenkrijgt.
Geen reden tot paniek.
Maar geen paniek. Het is vooral een signaal om bewuster om te gaan met voeding en, waar nodig, te kijken naar manieren om magnesium aan te vullen. Kleine aanpassingen in het dieet kunnen al een groot verschil maken.
De Hoge Gezondheidsraad van België benadrukt het belang van magnesium, en met reden: het speelt een cruciale rol in groei, energie en welzijn.
Hoe herken je een tekort?
Niemand heeft gestudeerd voor het ouderschap. Je doet je best, maar als je kind onrustig is, slecht slaapt of snel geïrriteerd raakt, is het niet altijd duidelijk waar dat vandaan komt.
Wat veel mensen niet weten, is dat een magnesiumtekort achter zulke klachten kan zitten.
Dingen als huilerigheid, tandenknarsen, groeipijnen of
moeite met concentreren; het lijken op zichzelf staande issues, maar ze kunnen allemaal een signaal zijn dat je kind niet genoeg magnesium binnenkrijgt.
Dé magische oplossing?
Betekent dit dat magnesium dé oplossing is? Niet per se. Deze klachten kunnen ook door iets anders komen, en het is altijd slim om een arts te raadplegen als je twijfelt.
Maar als een simpele aanpassing in voeding of in de avondroutine kan helpen, is het zeker het proberen waard. Geen paniek dus, maar wel een moment om even stil te staan bij wat je kind nodig heeft – en hoe je daar op een eenvoudige manier
aan kunt bijdragen.